София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Протест във Войводиново

Недоволство срещу условните присъди на ромите, пребили командос
пропускане

Протест във Войводиново

Недоволство срещу условните присъди на ромите, пребили командос

1 годинаОбщество 25 Боряна Райчева


Около 50 души от пловдивското село Войводиново излязоха  снощи на протест. Причината- недоволство заради условните присъди на двамата братя роми, които през януари пребиха командос.
 
В рамките на протеста жителите на селото се срещнаха и с местната власт, за да обсъдят случилото се. Разговорите с кмета преминаха спокойно и до ексцесии не се стигна, но местните са категорични, че развоят на съдебния процес не е довел до желаната справедливост.
 
Припомняме, че вчера стана ясно, че двамата братя роми, единият от които е на 17 години, са осъдени условно  и вече са пуснати на свобода за това, че на 6 януари  пребиха на улицата военнослужещ. До условната присъда се стигна, тъй като подсъдимите са с чисто съдебно минало, освен това те признаха напълно вината си и сключиха сделка с държано обвинение за намаляване на наказанието им.
 
Пред "Нова телевизия" съпругата на пострадалия военен сподели възмущението си от случилото се, както и какво е състоянието на мъжът й с днешна дата.
 
Недоумението си от  постановената присъда изрази основната свидетелка на побоя.
 
Жителите на Войводиново, които се събраха на протеста, поискаха съдът да отмени условните присъди и делото да се гледа отново. Освен това местните се страхуват, че обитателите на вече опразнената ромска махала ще се върнат, тъй като има възможност административният съд в Пловдив да уважи жалбите им и да спре събарянето на незаконните постройки там.