Проверяват общините Царево и Созопол

Причината: строежите край морето

1 годинаПолитика 5

Строителният контрол влиза за проверка в общините Царево и Созопол заради строежите край „Алепу” и къмпинг „Арапя”. Ще се анализират издадените строителни разрешения и съпътстващата обектите документация. Ще се проверява и дейността на фирмата, осъществяваща независим строителен надзор на обекта на Шофьорския плаж край „Алепу”.

Резултатите от проверките ще са ясни до седмица. При сериозни нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, която единствена може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж.


В сутрешния блок на bTV омбудсманът Мая Манолова заяви, че всичко онова, което се случва с плажовете ни през последните години, е, че всичко е законно.

Крилатото изречение на всичко онова, което се случва с плажовете ни през последните години, е, че всичко е законно. Това за мен за законови безобразия тогава. Утре например някой може да напише, че плажната ивица е космодрум и да почнем да изстрелваме ракети. Това е гора, ама не било гора, било законно, имало разрешително", коментира Манолова.

На къмпинг "Градина" строителството се спира от инвеститора заради наличие на високи подпочвени води и невъзможност за реализация на проекта. Въпреки това органите на РДНСК - Бургас ще проверят цялата документация в община Созопол и мотивите на главния архитект да издаде разрешение за строеж.

По отношение на "Алепу" началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов заяви, че има издадено разрешение за етапно реализиране на първия етап от брегово-укрепително съоръжение. След това ще се извърши мониторинг, необходимите изследвания и проверка от Министерството на регионалното развитие и благоустройството дали изпълнява функциите си. Вторият етап включва строителство на три жилищни сгради, но те не могат да започнат преди да се направи проверка на укрепителното съоръжение. В Созопол ще бъде извършена цялостна проверка на документацията.

За "Алепу" Несторов обясни, че освен проверка на документацията в община Созопол и действията на главния архитект, ще се провери и дейността на независимата фирма за строителен контрол, която има отношение по спазване на законността на издадените документи.

 

ОЩЕ ОТ Политика

Промените в хазарта - приети на първо четене

116 народни представители застанаха зад него

49 мПолитика

Радев: Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения

„От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“

1 чПолитика

Премиерът забрани на министрите си да коментират напрежението между Радев и Гешев

Борисов: Не се месим в конфликта между президента и прокуратурата

2 чПолитика

ЕП гласува за раздялата с Великобритания

Официалният развод межди ЕС и Острова е на 31 януари

2 чПолитика

Нетаняху представя на Путин в Москва плана на Тръмп за Близкия изток

Нетаняху пристига на кратко работно посещение в Москва

3 чПолитика

Прокуратурата ще общува само писмено с президентството

Това става ясно от изявление на Главния прокурор

3 чПолитика