София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Путин за речта на Грета Тунберг: Това е осъдително

"Никой не обясни на Грета, че съвременният свят е сложен"

Путин за речта на Грета Тунберг: Това е осъдително

"Никой не обясни на Грета, че съвременният свят е сложен"

8 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Руският президент Владимир Путин се отнесе критично към речта на 16-годишната екоактивистка Грета Тунберг на срещата на върха на ООН за климата. Той заяви това в сряда, 2 октомври, на пленарната сесия на Руската енергийна седмица, цитиран от Интерфакс.

Според руския лидер той не споделя "общия ентусиазъм" по отношение на речта на Тунберг. "Никой не обясни на Грета, че съвременният свят е сложен и разнообразен и хората в Африка или в много азиатски страни искат да живеят на същото ниво на просперитет, както в Швеция", каза Путин.

Той добави, че е недопустимо използването на деца и юноши дори за постигане на благородни цели.

„Това е осъдително. Особено лошо е, ако някой друг се опитва да спечели пари от това “, подчерта президентът.

На 1 октомври стана известно, че 24-годишният депутат от Държавната дума от ЛДПР Василий Власов е изпратил писмо до посолството на Швеция с покана Грета Тунберг да говори в долната камара на руския парламент. Политикът изрази възхищение от силата на волята и енергията на Тунберг и подчерта, че руските младежи също са загрижени за екологичните проблеми. По-късно обаче в Държавната дума казаха, че един депутат не може да взема такива решения - те трябва да бъдат разгледани в Съвета на Държавната дума.

На 23 септември Тунберг изнесе емоционална реч на срещата на върха на ООН, която беше посветена на борбата с изменението на климата. Тя обвини държавните лидери в бездействие и отнето й от детството. Според нея цели екосистеми умират и нейното поколение ще трябва да разреши тези сериозни проблеми заради отношението на съвременните политици.