София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Радослав Рибарски: По-ниската цена на газа ще се усети в микса след доставките през юни

"В момента нямаме проблем с доставките", категоричен беше той
14 сИкономика 264 Николай Парашкевов

"Правителството и "Булгаргаз" се стремят да договорят газ на по-ниски цени, но това ще се усети в микса след доставките през юни", това заяви пред Радио "Стара Загора" председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски.

"В момента нямаме проблем с доставките на природен газ. Реагира се бързо, основната цел беше да се осигурят нужните количества за месец май, за да няма спиране на индустрии, бизнеси и предприятия", подчерта  той.

Въпросът с доставките на природен газ бе обсъждан и по време на второто заседание на Комисията по енергетика през миналата седмица когато народните представители изслушаха и енергийният министър Александър Николов:

"Към момента нямаме основание за притеснение. Виждаме, че и газовата връзка между Комотини и Стара Загора е пред завършване. Газоизмервателната станция край Стара Загора бих казал, че е готова, остават довършителни дейности. Газопроводът вече е свързан с газопреносната мрежа на страната, а следващия срок, който ще следим внимателно е самото лицензиране на връзката", допълни Радослав Рибарски. 

Той коментира и темата за цените на тока, парното и топлата вода за новия регулаторен период, който започва на 1 юли:

"Дружествата подават заявления за увеличаване на цените, такива каквито те предвиждат според разходите им. Тези заявления обаче подлежат на обосновка и на проверка от КЕВР. Точно такава проверка тече в момента. Когато бъде потвърдено, че тези заявления са обосновани, те ще бъдат публикувани. И това ще стане в срок, достатъчен, за да се проведе обществено обсъждане. Крайното решение, с което ще излезе КЕВР ще е цената за потребителите".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!