София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Радостина Александрова за маймунската шарка: Много вероятно е да достигне и до България

От СЗО са отбелязали, че е една немалка част от инфектираните са хомосексуални мъже
8 сЗдраве 1042 Николай Трифонов

"България не е изолирана част от света и вирусът на едрата шарка може да достигне и до нас." Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в ефира на "БТВ".

По думите на проф. Александрова разпространението на маймунската шарка е по-трудно от това на едрата, която вече е ликвидирана в световен мащаб. Тя даде пример със заразен мъж във Великобритания, който е предал болестта само на един човек от 50 души, с които е бил в контакт.

"От друга страна вирусът е близък до този на едрата шарка и хората, ваксинирани срещу едра шарка до голяма степен са защитени. У нас обаче ваксината не се прилага от края на 70-те години на миналия век", уточни проф. Александрова.

Вирусологът коментира, че Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за контрол на заболяванията са отбелязали, че е една немалка част от инфектираните са хомосексуални мъже.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!