София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

РАЗРЕШАВАТ МАРИХУАНАТА В АВТРАЛИЯ ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ

Хиляди пациенти ще бъдат включени в щатската програма
7 годиниЗдраве 124 Боряна Райчева

Пациенти, включително деца с епилепсия, ще имат право да получават законно марихуана като част от първата програма за клинично използване на този мек наркотик в Австралия. Това предаде ДПА, позовавайки се на съобщение на правителството на щата Нов Южен Уелс по телевизия Ей Би Си.

Тежко болните и хора, преминали химиотерапия, страдащи от гадене заради лечението, също са включени в програмата, която е финансирана от местните власти. Щатското правителство очаква в пилотния проект да бъдат обхванати стотици хора и ако той се окаже успешен, ще се обсъжда евентуалният внос на марихуана или издаване на разрешения за законното отглеждане на растението. Миналата седмица и Австралия се присъедини към държавите, които са се освободили от заблудата на древните предразсъдъци. Досега само в два щата имаше достъп до лекарството, но след приетия закон, не се обсъжда как болните да получават необходимото, и от къде да го закупят.

Законопроектът предвижда създаването на надзорен орган, който да контролира производството, качеството и дистрибуцията на канабис за медицински нужди. Регулаторът на медицински канабис ще следи за спазването на режима на отглеждане на растенията.  Законопроектът получи широка подкрепа в Сената.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!