София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Рекорден скок на цената на петрола

След дроновата атака на фабрики в Саудитска Арабия

Рекорден скок на цената на петрола

След дроновата атака на фабрики в Саудитска Арабия

8 месецаИкономика 3 Боряна Райчева


Цените на петрола се повишиха с близо 20 процента – най-голямата цена в рамките на ден след 1991 г. - след нападението над петролните съоръжения на Саудитска Арабия през уикенда.

Спадът на продажбите на петрол след атаката на дронове върху рафинерии в Саудитска Арабия доведе до рекордно увеличение на цените през последните шест месеца. Суровият продукт Brent в понеделник, 16 септември, нарасна с 11 процента и се продаде за 66,82 долара за барел, а базираната в САЩ сурова суровина за 60,19 долара (плюс 10 процента).

В резултат на спирането на две петролни рафинерии в Саудитска Арабия глобалните доставки на петрол паднаха с 5 процента. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече разреши откриването на стратегически петролни резерви, за да се запълни недостигът на пазари за гориво, ако е необходимо.

Отговорност за нападението над саудитските рафинерии са поели йеменските хусити, получили подкрепа от Иран. САЩ обвиниха Техеран за случилото се, но Иран отрече обвиненията. Притесненията за по-нататъшната ескалация на конфликта предизвикаха повишение на цените на златото, което вече е повишило цените на азиатските фондови пазари с един процент.