София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

"Републиканци за България": Борисов прави престъпници охранители. Връщат се времената на СИК?

Смятат, че предлаганите от ГЕРБ промени са в разрез с обществения интерес
6 месецаЕвроком 74

ПП „Републиканци за България“ се противопоставя на внесения законопроект в края на мандата на 44-то Народно събрание, за изменение и допълнение на Закона за частната охранителна дейност, това написаха те в позиция за медиите.

Смятаме, че предлаганите от депутатите на ГЕРБ промени са в разрез с обществения интерес и отварят вратата за попадането на хора с престъпно минало в охранителния бизнес.

Законодателната инициатива подкрепена от правителството предвижда да се даде възможност, при настъпване на реабилитация, всяко лице, макар и осъждано за престъпление от общ характер, да изпълнява дейността „охрана“. Това означава, че има реална възможност, хора които са били изолирани от обществото поради нарушаване на правовия ред, включително и такива осъждани за кражби, обири и грабежи, да получат правото да извършват охранителна дейност.

Проблемът е още по-голям, защото законът дава право на тези хора да осъществяват принудителни мерки спрямо трети лица. По този начин бивши престъпници биха могли да се сдобият със специфични права като проверка на документи за самоличност, видеонаблюдение и записване, задържане на хора и др.

От ПП „Републиканци за България“, сме на мнение, че „охраната“, е твърде специфична дейност, която не може да се извършва от всеки. Именно поради тази причина в съществуващия до сега чл. 41, ал. 3 от ЗЧОД е налице изрично изискване лицата, които се занимават с нея да не са осъждани. Според нас охранителната дейност трябва да се извършва единствено от хора, които притежават необходимите морални ценности и спазват етични принципи за поведение като отговорност, честност, почтеност, лоялност и т.н.

Съзнаваме, че целта на реабилитацията е да даде възможност на осъдените лица, да покажат на обществото, че са се поправили и да имат възможността да се ползват с правата на неосъждани граждани. Не споделяме обаче възгледите на депутатите, подкрепени от кабинета, че бившите затворници следва да бъдат ресоциализирани чрез включването им в охранителния бизнес. Затова изразяваме публично неодобрението си за този законопроект и призоваваме вносителите да го изтеглят.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!