София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Републиканци за България със сигнал за непочистени отпадъци в зона на Натура 2000

В местност Маломирската кория
6 сЕвроком 111

Републиканци за България сигнализира за непочистени отпадъци в местност Маломирската кория вече повече от половин година. Областният координатор на ПП „Републиканци за България“ - Шумен Гюнай Исмаил е на мнение, че демонстрирането на подобно поведение е безотговорно.

Ако не бъдат взети спешни и адекватни мерки е възможно да станем свидетели на екокатастрофа на мястото на „скритите“ отпадъци, което и към настоящия момент е защитена зона по Директива 2009/147/ЕО (79/409/ЕЕС) за опазване на дивите птици и Директива 92/43/ЕИО на Съвета от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, информират от пресцентъра на политическата група.

Този проблем е известен на широката общественост от месец юни 2020 г., когато се установи сметище в село Маломир, община Върбица, местност Маломирската кория, попадаща в Натура 2000 - Котленска планина (BG0002029).

Последвалата проверка на РИОСВ - Шумен, силните думи на министър Емил Димитров, че МОСВ и регионалните структури ще бъдат безкомпромисни при установяване на подобни деяния и уволнението на директора на РИОСВ – Шумен, за да бъде прикрит случаят и отговорниците за замърсяването не доведе до нищо. За отстраняване на отпадъците не е направено почти нищо.

Вместо да бъдат почистени, същите са покрити с пръст, като умишлено е направен явен опит за скритото им депониране, което може да бъде установено при моментна проверка, считат от Републиканци за България

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!