София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

РЕШЕНО: България и Румъния остават извън Шенген, Съветът на ЕС прие само Хърватия

Преди дни Нидерландия и Австрия заявиха, че няма да подкрепят страната ни за Шенген

11 мПолитика 651

България и Румъния остават извън Шенгенското пространство след като не успя да получи единодушна подкрепа от Европейският съвет в Брюксел, научи "По света и у нас" от източници в Съвета. Официална информация за решението се очаква след края на заседанието.

Хърватия е получила одобрение за присъединяване. В подкрепа на България са гласували 25 държави, а 2 са били против.

Президентът Румен Радев призова страните, които все още не са дали съгласие за присъединяването на България към Шенген, да обмислят много внимателно, че колкото по-бързо България влезе в Шенгенското пространство, толкова по-бързо страната ни ще може да мобилизира сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочи към външната граница на ЕС, тази с Турция.

"Това означава, че тези страни ще бъдат по-спокойни, че България още по-солидно ще пази тази външна граница за ЕС. България е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген от 2011 г. насам. България, добронамерено, предизвика две нови проверки през последните месеци Резултатите са отлични. Не приемаме непрекъснатото налагане на допълнителни условия, които са напълно извън критериите за членство в Шенгенското пространство", посочи Радев.

Държавният глава каза, че очаква работа на всички нива на дипломацията и изрази надежда, че ще бъде проявен разум.