София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Решено: Отпускат над 15 млн. лева за предучилищно образование

За 4-годишни деца, допълнителна подкрепа на личностното развитие и храненето в образователните институции

2 месецаПолитика 32 Иванина Игнатова

Допълнителни 15 515 352 лева се отпускат за финансиране на новообхванатите в задължителното предучилищно образование 4-годишни деца, както и за допълнителна подкрепа на личностното развитие на деца и ученици и подпомагане на храненето в образователните институции. Това реши правителството на редовното си заседание днес.

От тази учебна година в 122 общини за първи път е въведено задължително предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. За тази дейност се предоставят 5 606 281 лева за периода септември - декември 2023 г.

7 964 689 лева се предоставят за покриване на актуализираните от 1 октомври 2023 г. стандарти и нормативи за допълнителна подкрепа на личностното развитие.

С отпускането на тези средства ще се подпомогне подобряването на средата и условията за допълнителна подкрепа на децата и учениците със специални образователни потребности.

Допълнителни 1 944 382 лева се осигуряват и за покриване на повишения норматив за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас в държавните и общинските детски градини и училища. С тези средства ще се компенсира поскъпването на хранителните продукти и ще се осигури възможност за всяко дете и ученик в задължителното предучилищно образование и началния етап на образование да получава здравословна храна.

Снимка: БГНЕС