София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

РЕШЕНО: Парламентът ще разследва полицейското насилие и подслушването на протестите

Вносител на предложението беше адв. Николай Хаджигенов и група народни представители
15 мПолитика 655 Ивана Иванова

Депутатите решиха да се създаде временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства свързани с подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Вносител на предложението беше адв. Николай Хаджигенов и група народни представители от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Със 188 гласа "за" депутатите решиха да се създаде парламентарна комисия, която да се занимае с полицейското насилие по време на протестите през лятото на миналата година, както и с подслушване, но и използване на други специални разузнавателни средства срещу политици от опозицията.

Не бе прието предложението на ГЕРБ-СДС комисията да проучва и насилието срещу полицаи от страна на протестиращи. Маноил Манев поиска и комисията да се занимае с незаконни подслушвания по време на предизборната кампания. Причината, която посочи, е, че членове на ГЕРБ са били привиквани "по анонимни сигнали".

По време на дебатите за създаване на комисията ГЕРБ и "Изправи се.БГ! Ние идваме" влязоха в пряк спор. 

Хаджигенов към Маринов и Терзийски: Според вас, милиционери, протестиращи са бити законно

"Когато милиционери и неуспели актьори говорят за правото, то изглежда по този начин. Цвети -  единственото момиче, чиято блуза беше скъсана дойде при мен, за да я защитя. Вашите служители съвсем законно снимаха с телефоните си, съвсем законно са вързани с белезници и бити, според вас двамата милиционери", каза адв. Хаджигенов по адрес на бившите министри на вътрешните работи от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски.

"Добре дошли в моя свят, на слабите адвокати, в който милицията няма значение. По повод репликата за двете страни на монетата. Добре е да научите, че полицейската палка има също две страни и ние бяхме от дългата страна, а те държаха палката", допълни Хаджигенов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!