София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

РИА НОВОСТИ: Гърция плаща руски газ в рубли

Крайният срок за плащане за доставките на газ през април е 25 май

Всички гръцки компании, внасящи руски газ, преминаха към нова процедура за плащане на Газпром, няма да има прекъсване на доставките, каза източник от бранша пред РИА Новости.
„Всички гръцки компании-купувачи преминаха към плащане в рубли“, каза източникът.
Основните вносители в страната са трима - DEPA Commerce, Mytilineos, Prometheus Gas. Доставките от Русия представляват 45% до 55% от вноса, в зависимост от сезона. Според експерти през следващите години няма да е възможно руският газ да бъде заменен с други източници, пише Риа Новости.
„Крайният срок за плащане за доставките на газ през април е 25 май. Следователно е необходимо парите да бъдат кредитирани в специална сметка на 23 май. Превръщането в рубли и прехвърлянето на пари от една сметка в друга отнема два дни. Затова плащането в евро трябва да бъде получено на 23 май“, обясни източникът.
Ден преди това атинската информационна агенция AMNA съобщи, че DEPA се е уредила с Газпром за доставките през април в евро в съответствие с инструкциите на Европейската комисия от 19 май.
Коментирайки публикациите на гръцката преса, че в случай на спиране на доставките на руски газ гръцките власти ще бъдат принудени да спрат електричеството поради липса на капацитет, събеседникът на агенцията каза: „Няма да има спиране на доставките, всичко е наред."
На 23 март Владимир Путин обяви прехвърлянето на плащанията за доставките на газ за страните от ЕС и други държави, които въведоха ограничителни мерки срещу Русия, в рубли. Тогава той подписа съответен указ и каза, че ако "недружелюбните" страни не плащат в рубли от 1 април, тогава Москва ще счита това за неизпълнение на договорите за газ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!