София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Румен Радев: България все повече трябва да използва потенциала на своята наука

България трябва за да допринася за постигането на стратегическа автономия на Европа, подчерта той

12 сПолитика 279 Адриан Асенов

Развитието на науката и подготовката на висококвалифицирани специалисти в ключови области ще увеличават все повече ролята на България в процесите на постигане на стратегическа автономия на Европа, която да се базира на иновативна и пълноценна икономика – от добиването на суровини и тяхната обработка, през тежка индустрия и металургия, добив и съхранение на енергия от собствени източници, до цифровизацията и високотехнологичното производство. Това заяви президентът Румен Радев, който днес участва в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център Българско водородно общество.
В приветствието си на днешната церемония, поставяща началото на събитията, с които ХТМУ отбелязва своята 70-годишнина, държавният глава посочи, че бъдещето ще продължи да бъде белязано от множество кризи, но и ще дава нови възможности за пълноценната интеграция на България в общото европейско икономическо пространство. Пандемията от COVID-19, енергийната криза и войната на Русия срещу Украйна, по думите на президента, са разкрили дефицита на цели икономически отрасли в Европа. Оголили са болезнената на Европа зависимост от вноса на енергийни суровини и липсата на капацитет за съхраняване на енергия, разкрили са срива на глобалните доставки на ресурси, както и ефектите от намаляването на базови тежки производства и индустрии на континента. „В продължение на десетилетия Европа разглежда своята икономика без да отчита тези рискове, които днес са реалност. Затова в момента в Европейския съюз текат мащабни и интензивни процеси за предприемане на коренно нов подход към европейската икономика, към единния пазар“, допълни Румен Радев.
Президентът изказа признателност към преподавателския състав на ХТМУ за съхранението и развитието на богатите традиции на университета, за съчетаването им с нови, прогресивни форми и методи на обучение, както и за развиваната от него активна научна и научноизследователска дейност.   
Румен Радев поздрави също така работещите в областта на водородните технологии, тъй като дебатът за водорода като енергия на бъдещето става все по-актуален. Според държавния глава неговото ефикасно придобиване и оползотворяване в икономиката, енергетиката и транспорта, ще определят и успеха на всяка икономика и ангажираността на всяко общество с околната среда и природата.
„На фона на всички процеси, които ще се развиват в Европа и България, вие ще имате наистина водещо място“, обърна се президентът към студентите, избрали да получат висшето си образование в ХТМУ. Държавният глава допълни, че техните специалности и професионалната им реализация ще определят хода на развитие на българската икономика и на нашето общество.
По време на церемонията Румен Радев удостои ХТМУ с Почетния знак на президента. Отличието е по повод 70-годишнината от основаването на университета и за значимия принос на висшето училище за изграждане и усъвършенстване на научния и експертен потенциал в секторите химия, металургия, биотехнологии – основа на развоя в отраслите на икономиката, както и за активната му роля при формиране облика на съвременното висше образование в България. Почетният знак бе приет от ректора проф. д-р Сеня Терзиева.
По повод 20-годишнината от неговото създаване, за основополагащ принос за създаването на фундамента за развитие на водородните технологии в България и успешно внедрените проекти в областта на чистата енергия и устойчиво развитие държавният глава отличи с президентски плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ Националния научно-изследователски център Българско водородно общество. Проф. дтн инж. Цвети Цветков, Изпълнителен директор на научно-изследователския център и директор на института по водородни технологии „Свети апостол и евангелист Лука“ получи отличието.
Румен Радев посети реновираните лаборатории по инженерна химия на ХТМУ и Библиотечно-информационния център при университета. Държавният глава се запозна и с работата на лабораториите в Института по водородни технологии. Президентът бе удостоен с Почетния знак на ХТМУ за приноса му към българското висше образование, наука и новации от проф. Терзиева, както и със златен медал и сертификат за почетен член на Българското водородно общество, връчен му от проф. Цветков.