София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сачева: Носим отговорност за хората

"От началото на кризата работим за мерки"

Сачева: Носим отговорност за хората

"От началото на кризата работим за мерки"

10 сПолитика 748 Мирослав Митков


От началото на кризата работим за мерки, които да се грижат за хората. Непрекъснато усъвершенстваме икономическите мерки. И днес направихме това. Ще продължаваме и в следващите дни да обсъждаме пакети от мерки, които да важат до края на годината.

Това заяви по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод предложените днес от правителството социално-икономически мерки за справяне с кризата породена от коронавируса. "Не се върви към диференцирана ставка на ДДС. Отново ще повторя, че за края на годината се разработват мерки, с които да бъдем адекватни при един евентуален още по-лош сценарий. Мерките следват съвсем логично времето, в което трябва да бъдат обновявани", разкри тя.

"Ситуацията, в която се намираме, е тежка. Относно пенсионерите сме готови да удължим мярката. Тук говорим за над 2,5 млн. пенсионери. За безработните също има мярка, като минималното обезщетение се увеличава от 9 лв. на 12 лв. Нашата политика е да увеличаваме средствата за насърчаване на заетостта. Динамиката в пазара на труда е голяма, но към този момент повече хора намират работа, отколкото да я губят. Всички мерки влизат в сила от август месец, само мярката за безработицата ще влезе в сила от октовмри месец, защото са необходими законодателни промени. Средствата за мерките идват от държавния бюджет. Все още сме в хипотеза да не взимаме заеми", обяви Деница Сачева.

Социалният министър коментира и продължаващите антиправителствени протести. "Уважаваме протестите и слушаме мнението на протестиращите. Трябва обаче да си дадем сметка, че освен протестиращите има и други граждани, които имат нужда от решения за справяне с кризата, а не от оставки. Ние търсим единствено решение на проблемите. Готови сме да поемем отговорност и да решим проблемите на хората. В кабинета обсъждаме нови действия. Ние даваме конкретни поводи и причини, заради които трябва да завършим мандата си. Ако есента пандемията е по-голяма, как ще се взимат решения и пакети от мерки, ако парламентът не работи? Не се притеснявам от протестите, всеки има право да изрази своето мнение. Притеснявам се от ескалация на напрежението между институциите", завърши Деница Сачева.