София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

САЩ: Китай не може едновременно да е и със Запада, и с Москва

Изявлението идва на фона на продължаващата визита на руския президент Путин в Китай

22 дниПолитика 33 Марияна Стойчева

Държавният департамент на Съединените щати заяви, че Китай не може едновременно да подобрява връзките със Запада и да подкрепя Русия. Изявлението идва на фона на продължаващата визита на руския президент Владимир Путин в Китай.

Путин и китайският президент Си Дзинпин подписаха съвместно изявление за задълбочаване на стратегическото партньорство. В изявление, излъчвано по руската телевизия, Си Дзинпин обяви, че Китай очаква възстановяване на мира и стабилност на европейския континент. Двамата лидери обявиха Русия и Китай като стабилизиращи сили в един хаотичен свят.

Владимир Путин пристигна в Китай часове, след като обяви, че руската армия превзема позиции на всички фронтове в Украйна. От Кремъл обявиха, че и Русия, и Китай са против по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна, а Пекин отхвърля твърденията, че помага на Москва с оръжия.