София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

САЩ наложиха санкции срещу 43 граждани на Беларус

Причината за е "подкопаване на демокрацията" в републиката
50 сПолитика 450 Боян Марков

Американската администрация реши да наложи санкции на 43 белоруски граждани. Мярката се отнася и до високопоставени служители. Причината е "подкопаване на демокрацията" в републиката.

Това се казва в писмено изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, публикувано в четвъртък, предава ТАСС.

"Днес Държавният департамент на САЩ предприе действия в изпълнение на Прокламацията на (американския) президент 8015 за налагане на визови ограничения за 43 белоруски лица, отговорни за подкопаването на демокрацията в Беларус. Това означава, че те са лишени от правото да влязат в Съединените щати", се казва в документа.

"Черният списък включва, наред с други неща, високопоставени служители от правосъдния сектор, ръководители на правоприлагащи органи, както и обикновен персонал (на компетентните органи), който задържа мирни демонстранти и се е отнасял с тях неадекватно, както и съдии и прокурори, участвали в осъждането на протестиращи и журналисти на лишаване от свобода, както и административния персонал на висшите учебни заведения, които „заплашиха студентите за участие в демонстрации", се пояснява още.

Ръководителят на американското външно министерство е на мнение, че беларуските власти продължават да използват насилие срещу протестиращи, активисти на гражданското общество и журналисти.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!