Начало Новини Предавания На живо

Северна Корея почита 25 години от смъртта на основателя си

Ким Чен Ун също почете паметта на дядо си

Северна Корея почита 25 години от смъртта на основателя си

Ким Чен Ун също почете паметта на дядо си

11 месецаПолитика 37 Боряна Райчева


По повод 25-та годишнина от смъртта на Ким Ир Сен днес в КНДР се отбелязва национален празник. Навсякъде в страната в знак на траур за великия вожд са свалени държавните знамена. По обяд в Пхенян прозвуча сирена, която продължи една минута.

Десетки хиляди хора посетиха мемориални комплекси в цялата народна република, за да положат букети цветя в основата на статуи или цветни плочи, изобразяващи двама велики лидери - Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

Многобройни материали са публикувани в местни вестници по повод на датата на траур, разказваща за несравнимата фигура на Ким Ир Сен. Централният вестник на КНДР в редакционна статия, посветена на основателя на КНДР, призовава жителите на републиката да изградят "мощна икономика, основана на принципа на самодостатъчността".

„Днешният грандиозен прогрес в икономическото развитие е продължение на свещената и плодотворна борба на нашите велики лидери да изпълнят надеждите за създаване на патриотична и силна държава”, подчертава статията.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен ун също уважи датата от смъртта на основателя на страната Ким Чен Сир, като посети Кюмсусанския дворец на слънцето в Пхенян, където почете паметта на дядо си, съобщиКорейската централна телеграфна агенция (ЦТАК).

Отбелязва се, че Ким Чен Ун е посетил централната зала на двореца, където са поставени статуи в пълната височина на двамата лидери на народната република, Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. В подножието на статуите бе положена кошница с цветя от името на председателя на Държавния съвет, работническата партия на Корея и ръководните органи на КНДР.