София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Шестото издание на инициативата „Зелени библиотеки“ започва

Традиционната лятна кампания на Столична библиотека насърчава четенето и привлича нови читатели

Шестото издание на инициативата „Зелени библиотеки“ започва

Традиционната лятна кампания на Столична библиотека насърчава четенето и привлича нови читатели

1 чКултура 396 Йоана Стайкова


За поредна година инициативата „Зелени библиотеки“ ще се проведе на две места – Борисовата градина и Банкя. Събитието започва на 1 август и ще завърши на 29 август.

Посетителите ще имат шанс да се срещнат с поетите Йордан Евтимов, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Петър Чухов и още много. Освен поети на събитието ще се представят музикантите Иван Бороджиев (саксофон) и Симеон Германов (китара и вокал).

Лятната кампания е поканила певеца Боби Мирчев и Таня Григорова от куклено-театралната школа „ГлухАРТчета“, които ще забавляват децата на събитието, като рисуват и оцветяват занимателни книжки заедно с художника Христо Кърджилов.

Издателства „Лексикон“ и „Клевър-бук“, Американски център и Корейския кът към Столична библиотека ще представят нови детски книги и занимателни игри. Децата ще имат шанс да получат и подаръци – химикали и детски книги.

Инициативата „Сподели книги“ – „Вземи, прочети, върни“ също продължава да тече. Чрез нея желаещите могат да вземат интересна нова книга или да оставят вече прочетена такава на специално поставените места в парка. Миналата година на инициативата бяха дарени над 1200 книги.

Всеки, който участва, може да получи безплатна читателска карта. Кампанията „Зелени библиотеки“ е привлекла над 5 хил. нови читатели на Столична библиотека от началото на кампанията през 2015г., а посетителите в парковете са над 15 хиляди.

Програмата е следната:

8 август /събота/ – парк „Заимов“ и парк Люлин – център

9 август /неделя/ – парк „Гео Милев“

15 август /събота/ – Южен парк

22 август /събота/ – Северен парк

23 август /неделя/ – Градска градина

29 август /събота/ – парк „Света Троица“