София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ЩЕ БЪДЕ НАПРАВЕН ПЪРВИЯТ ОПИТ ЗА ПРИЗЕМЯВАНЕ НА РАКЕТА ОТ КОСМОСА

ДОСЕГА РАКЕТИТЕ, КОИТО ИЗСТРЕЛВАТ КОСМИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ БЯХА ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА
7 годиниТехнологии 40 Боряна Райчева

Революция в ракетостроенето и намаляване на разходите при изстрелването на ракети в космоса е на път да постигне SpaceX. Компанията ще се опита да постигне контролирано кацане на част от ракетата Falcon 9 и то върху плаваща платформа в Атлантическия океан.

Традиционно при издигането, използваните части на една ракета, като двигател и празни резервоари за гориво, се отделят, за да се пести тегло. Всичко това пада обратно към планета и бива унищожено в атмосферата, което означава, че всяка нова мисия се нуждае от скъпа нова ракета. SpaceX смята, че може да върне, ремонтира и да ползва повторно ключови елементи от своите ракети, което би направило изстрелването на обекти в космоса много по-евтино.  За тази цел от компанията са тествали двигатели, които се запалват отново, за да намалят скоростта на падането си, стабилизиращи крила и крака, които да помогнат при кацането. С тези двигатели ще се опита да приземи ракетата на шлеп край бреговете на Флорида. За да има къде да кацне ракетата е изпратена плаваща баржа на 300 километра североизточно от Кейп Канаваръл. Освен че платформата е само 100 метра широка, тя ще трябва и да се бори с вълните и теченията в океана, така че шансовете за успех не са особено големи – оценени са на не повече от 50 на 50. От SpaceX гледат на възможността за повторно използване на ракети в дългосрочен план и ще продължат да работят за подобряване на ефективността и надеждността на своите технологии.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!