Search Suggestions
      събота, 25.10.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Сладкото и кариесите – как да запазим зъбите си здрави?

          Днес ще говорим за една наша любима тема – сладкото и влиянието му на зъбите ни. Не знам за вас, но ние много обичам сладко. Шоколад, вафли, бисквити и т.н. водят до пристрастяване и не рядко до появата на кариеси на зъбите. Днес ще ви споделим как да запазите зъбите си здрави и защо сладкото е вредно за тях.

          - Реклама -

          Защо зъбите болят от сладкото?

          Вероятно всеки си спомня историята на ужасите от детството си, която често се разказва от възрастните: “Не яжте много сладки, защото ще развалите зъбите си!”. Но наистина ли е така? Нека се опитаме да отговорим на този вълнуващ въпрос. Колко опасни са сладките за зъбния емайл? Вярно ли е, че консумацията на захар е причината за кариесите?

          Как захарта влияе на зъбния емайл?

          За да се определи опасността от сладкиши, трябва да разберете как захарта засяга емайла. Трябва да се отбележи, че това вещество реагира с различни микроорганизми, които се намират в устната кухина и съответно върху повърхността на зъбите. За други храни, например месо или хляб, бактериите няма да реагират. Но ако продуктът съдържа захар, ще настъпи реакция, поради която се образува органична киселина, което води до унищожаване на емайла. Това съединение има негативен ефект и води до почвата на кариеси.

          И изглежда така: хората ядат шоколад и по това време в устата се образува органична киселина, която уврежда емайла и активира процеса на унищожаване. Част от ензимите в слюнката ни, които се борят с ефектите на киселината, но не създават 100% защита.

          Как да консумираме любимите си сладки, така да намалим вредата от тях върху зъбите ни и кои са основните причини наистина да изключим захарта в ежедневието си, можете да прочетете в останалата статия тук!

          Следете официалния блог на Здравитал, където ще откриете нови задълбочени здравни статии всеки ден!

          Днес ще говорим за една наша любима тема – сладкото и влиянието му на зъбите ни. Не знам за вас, но ние много обичам сладко. Шоколад, вафли, бисквити и т.н. водят до пристрастяване и не рядко до появата на кариеси на зъбите. Днес ще ви споделим как да запазите зъбите си здрави и защо сладкото е вредно за тях.

          - Реклама -

          Защо зъбите болят от сладкото?

          Вероятно всеки си спомня историята на ужасите от детството си, която често се разказва от възрастните: “Не яжте много сладки, защото ще развалите зъбите си!”. Но наистина ли е така? Нека се опитаме да отговорим на този вълнуващ въпрос. Колко опасни са сладките за зъбния емайл? Вярно ли е, че консумацията на захар е причината за кариесите?

          Как захарта влияе на зъбния емайл?

          За да се определи опасността от сладкиши, трябва да разберете как захарта засяга емайла. Трябва да се отбележи, че това вещество реагира с различни микроорганизми, които се намират в устната кухина и съответно върху повърхността на зъбите. За други храни, например месо или хляб, бактериите няма да реагират. Но ако продуктът съдържа захар, ще настъпи реакция, поради която се образува органична киселина, което води до унищожаване на емайла. Това съединение има негативен ефект и води до почвата на кариеси.

          И изглежда така: хората ядат шоколад и по това време в устата се образува органична киселина, която уврежда емайла и активира процеса на унищожаване. Част от ензимите в слюнката ни, които се борят с ефектите на киселината, но не създават 100% защита.

          Как да консумираме любимите си сладки, така да намалим вредата от тях върху зъбите ни и кои са основните причини наистина да изключим захарта в ежедневието си, можете да прочетете в останалата статия тук!

          Следете официалния блог на Здравитал, където ще откриете нови задълбочени здравни статии всеки ден!

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Академик Христо Григоров: 147 години БЧК е верен на своята мисия да помага

          "В продължение на почти век и половина Българският Червен кръст е не просто институция, а жива общност, създадена от сърца, които туптят в ритъма...

          Смяната на часа идва: Връщаме стрелките назад

          Исторически произход на смяната на времето Идеята за сезонна промяна на часа се появява още през 1784 г., когато Бенджамин Франклин я предлага полунашега, за...

          „Синдром на сухото око“ – често срещан, но подценяван проблем

          В днешно време все повече хора се оплакват от парене, дразнение, усещане за пясък в очите или временна замъгленост на зрението. Това не са...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions