София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Сладкото и кариесите - как да запазим зъбите си здрави?

Няма човек, който да не обича сладко. За съжаления обаче, то е една причните за появата на кариесите. Как да се предпазим, прочетете тук!
5 дниЗдраве 220 Иванна Коренчева

Днес ще говорим за една наша любима тема – сладкото и влиянието му на зъбите ни. Не знам за вас, но ние много обичам сладко. Шоколад, вафли, бисквити и т.н. водят до пристрастяване и не рядко до появата на кариеси на зъбите. Днес ще ви споделим как да запазите зъбите си здрави и защо сладкото е вредно за тях.

Защо зъбите болят от сладкото?

Вероятно всеки си спомня историята на ужасите от детството си, която често се разказва от възрастните: “Не яжте много сладки, защото ще развалите зъбите си!”. Но наистина ли е така? Нека се опитаме да отговорим на този вълнуващ въпрос. Колко опасни са сладките за зъбния емайл? Вярно ли е, че консумацията на захар е причината за кариесите?

Как захарта влияе на зъбния емайл?

За да се определи опасността от сладкиши, трябва да разберете как захарта засяга емайла. Трябва да се отбележи, че това вещество реагира с различни микроорганизми, които се намират в устната кухина и съответно върху повърхността на зъбите. За други храни, например месо или хляб, бактериите няма да реагират. Но ако продуктът съдържа захар, ще настъпи реакция, поради която се образува органична киселина, което води до унищожаване на емайла. Това съединение има негативен ефект и води до почвата на кариеси.

И изглежда така: хората ядат шоколад и по това време в устата се образува органична киселина, която уврежда емайла и активира процеса на унищожаване. Част от ензимите в слюнката ни, които се борят с ефектите на киселината, но не създават 100% защита.

Как да консумираме любимите си сладки, така да намалим вредата от тях върху зъбите ни и кои са основните причини наистина да изключим захарта в ежедневието си, можете да прочетете в останалата статия тук!

Следете официалния блог на Здравитал, където ще откриете нови задълбочени здравни статии всеки ден!

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!