София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

След атаката в Крайстчърч: В Нова Зеландия изкупуват оръжията на населението

Предвидени са 130 млн. долара

След атаката в Крайстчърч: В Нова Зеландия изкупуват оръжията на населението

Предвидени са 130 млн. долара

11 месецаОбщество 6 Боряна Райчева


Правителството на Нова Зеландия ще похарчи повече от 130 милиона долара за мащабна кампания за изкупуване на полуавтоматично оръжие от населението, което беше забранено след атака на джамиите в Крайстчърч на 15 март 2019 година, информират местните медии.

Според съобщенията, се планира да бъдат закупени стотици оръжия от хора, както и от магазини за патрони с голям капацитет и други боеприпаси. За тези цели бюджетът на страната вече е осигурил 190 милиона новозеландски долара (123 милиона долара). Други 18 милиона (11.6 милиона долара) ще бъдат изразходвани за събиране на оръжията.

Според ръководителя на отдела, полицията ще публикува списък на оръжия през деня, посочвайки цената на откуп, който може да бъде до 95% от пазарната му стойност и да достигне 10 хиляди новозеландски долара ($ 6.4 хиляди). Размерът на обезщетението ще зависи от състоянието на оръжието и ще се изплаща само на онези, които имат необходимите разрешителни. Срокът за изплащане на обезщетението е 10 дни.

Събирането на оръжия трябва да започне в средата на юли и ще продължи до 20 декември. Всички закупени оръжия и боеприпаси ще бъдат унищожени.