София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Смъртоносен салам продаван в голяма търговска верига у нас

Същият е убил 25 души в Германия

Смъртоносен салам продаван в голяма търговска верига у нас

Същият е убил 25 души в Германия

7 месецаЗдраве 74 Боряна Райчева


Смъртоносни колбаси на германската компания „Вилке” се продават в голяма търговска верига у нас, алармира преди дни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Немският производител вече се разследва от германската прокуратурата.
Според публикации на в. „Билд”, месните продукти са заразени с опасната бактерия листерия и вече има 37 случая на сериозно заболели в Германия, 25 от които са с фатален край.
От БАБХ са инспектирали всички складове в страната на фирмата-получател от търговската верига. Наличните количества от видовете салам пеперони слайс в разфасовки по 1 кг са спрени от продажба незабавно и са насочени за унищожаване. Какво количество от заразените салами са продадени у нас обаче, преди държавната агенция да се намеси, не е ясно.
25 души от пострадалите от опасните колбаси в Германия вече са починали, съобщиха източници от прокуратурата в Касел. Прокуратурата е завела наказателно дело за убийство поради небрежност срещу ръководството на компанията-производител.
320 тона продукти на колбасопроизводителя „Вилке“ са били изгорени, а фирмата обяви фалит. Фабриката на компанията в провинция Хесен, бе затворена в началото на октомври заради опасните за здравето месни продукти и лоша хигиена.
Смъртоносните салами обаче са достигнала до 26 страни. Освен държави от ЕС, заразени с листерия колбаси бяха спрени от продажба в САЩ, Русия и Япония. Листерията е бактерия, която може да причини диария и треска. При хора с отслабена имунна система заразяването може да застраши живота, припомнят специалисти.