София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

СОФИЯНЦИ С ПРЕДИМСТВО ПРИ ПРИЕМ В ЯСЛИТЕ

Предимство ще получават гражданите, които плащат данъци в София

7 годиниОбщество 75 Боряна Райчева

Децата от семействата, които са с постоянен адрес в София, ще получават 3 точки при кандидатстване за детска градина, а тези с настоящ адрес ще получават 2 точки. Това означава, че софиянци ще имат предимство, защото плащат данъци в София.
Тези промени бяха приети на заседание на Столичния общински съвет. От другата година се въвежда и срок за записване в детските възпитателни учреждения. За да се запише дете в ясла срокът е 90 дни, а за градина – 60.
Това се прави, за да се спре запазването на места. Ако в този срок родителите не успеят да запишат детето си, то автоматично отпада от системата.
Класирането при приема на деца в детските заведения се осъществява на база на точкова система. Ползването на предимства, заявени при подаване на регистрация, се доказват в момента на записване на детето в детската градина. На място трябва да се представят всички необходими документи, доказващи съответните предимства. В противен случай детето няма да бъде записано в детското заведение. С най-голямо предимство са децата, които са останали сираци или полусираци. Това им носи 6 точки. Децата с трайни увреждания получават 5 точки.