София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Социалният министър: Най-ниските пенсии получават по-високо увеличение

„Това е най-справедливият възможен вариант", посочи той
50 сИкономика 1700

Най-ниските пенсии ще получат малко по-високо увеличение. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по Нова телевизия.

„Служебното правителство предлага актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване да обхване всички пенсионери и всички пенсии в страната да получат увеличение от средно 12.5%. 13.3% ще получи увеличение размерът на минималната пенсия, 14.3% получава увеличение социалната пенсия за старост. Най-ниските пенсии получават малко по-високо увеличение. Всички пенсии, които се изчисляват от размера на социалната пенсия, също ще получат 14.3%. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, както и наследствените. Абсолютно всички пенсии са обхванати от предложението за актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване“, посочи министър Донев.

„Това е най-справедливият възможен вариант, защото отчита приноса на всеки пенсионер в социално-осигурителната системата и запазва принципите на социалното осигуряване. Това дава възможност да бъдат по-справедливо преизчислени пенсиите и е стимул за тези, които продължават да работят по-дълго време на бъдат на пазара на труда и да внасят те осигурителните си вноски на реалния доход“, заяви той.

„Искаме да бъде изместено вече с над 50% размерът на пенсията да замества дохода от работна заплата. Хоризонтът е малко по-дълъг – от порядъка на 10 години, за да може доходът от пенсия да догонва и да замества по-голяма част то дохода. Искаме пенсионерите да могат да си позволяват много повече плащания и доходът от пенсия да осигурява много по-добро качество на живот на пенсионерите. Пари в бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година. Очакваме да има много по-голяма събираемост и повече постъпления от социалноосигурителни вноски. С предложението ни за промяна в коефициента на тежест на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, бъдещите пенсионери ще получат 1.35 коефициент за тежест за осигурителния стаж“, добави министърът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!