Начало Новини Предавания На живо

SpaceX изпраща астронавти в космоса с американски космически кораб

За детайли в полета на пилотирания кораб "Дракон" са участвали и руски специалисти

SpaceX изпраща астронавти в космоса с американски космически кораб

За детайли в полета на пилотирания кораб "Дракон" са участвали и руски специалисти

1 сЛюбопитно 469 Ивана Иванова


След 9-годишно прекъсване САЩ се готвят за първия полет на астронавти от американска земя. 

Това ще бъде триумфален момент за Америка, тъй като тя навлиза в нов етап в своята космическа програма. Космическите полети в ниска земна орбита вече ще бъдат поети от частни фирми, които доставят на космическата станция. Към днешна дата само правителствата на Америка, Русия и Китай са успели да монтират екипирани космически програми. Сега американският бизнес е водещ.

„Това е важен момент не само за САЩ, но и за всички останали национални групи, участващи в космическата станция“, казва Франк Де Уийн, ръководител на астронавтския център на Европейската космическа агенция в Кьолн. „Ще можем да имаме пълен комплимент от седем астронавти на гарата. В момента има само три, защото транспортът е ограничен. Crew Dragon означава, че можем да се върнем в сила и да наваксаме цялата наука, която не бихме могли да направим поради липса на персонал.“

Извеждането на астронавти на орбита винаги е било скъпо и е довело до усилия за отваряне на космоса като търговска граница. НАСА е разработила силна политика за отхвърляне на риска, което означава, че космическите кораби са по-сложни от необходимото, а липсата на конкуренция не дава стимул за намаляване на разходите.

По-рано ръководителят на програмата за полети към МКС Кърк Шърман съобщи, че в обсъждането на детайли за полета на пилотирания кораб "Дракон" към МКС са участвали и руски специалисти. По думите му те са поддържали контакт с НАСА по време на първия демонстрационен полет на кораба без екипаж.