София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Сърбия обяви дипломат в хърватското посолство в Белград за персона нон грата

Според декларацията дипломатът "грубо е излязъл от рамките на дипломатическите норми и е нарушил гореспоменатата конвенция"

13 сПолитика 187 Лазар Лазаров

Министерството на външните работи на Сърбия обяви вчера, че е обявило хърватския дипломат Хървое Шнайдер за персона нон грата, поради, както беше посочено, "грубо отклонение от дипломатическите норми и нарушение на Виенската конвенция, която регулира дипломатическите отношения", съобщи белградската агенция Бета.

"На 20 ноември 2023 г. Министерството на външните работи на Република Сърбия взе решение в съответствие с член 9 от Виенската конвенция, който урежда дипломатическите отношения, да обяви г-н Хървое Шнайдер, първи секретар в посолството на Република Хърватия в Белград, за  персона нон грата“, съобщиха от министерството. Според декларацията по време на професионалния си ангажимент в Сърбия Шнайдер "грубо е излязъл от рамките на дипломатическите норми и е нарушил гореспоменатата конвенция". Добавя се, че по този повод е връчена дипломатическа нота на хърватския посланик Хидает Бишчевич.

"Министерството на външните работи на Република Сърбия изразява съжаление за поведението на горепосочения дипломат през изминалия период, което не допринася за подобряване на двустранните отношения между Република Сърбия и Република Хърватия, добросъседското сътрудничество и цялостното повишаване на равнището на мира и стабилността в региона“, се казва в изявлението. Допълва се, че Министерството на външните работи на Сърбия изразява очакване, че Сърбия и Хърватия ще работят заедно за изграждане на взаимно доверие с цел постигане на общо европейско бъдеще.

Същевременно Министерството на външните и европейските работи на Хърватия изрази снощи съжалението си във връзка с решението на Република Сърбия да обяви първия секретар на хърватското посолство в Белград Хървое Шнайдер за персона нон грата, с оценката, че това е стъпка към влошаване на взаимоотношенията между двете страни, съобщава белградският вестник "Политика".

"Напълно отхвърляме основанието за експулсирането на акредитирания хърватски дипломат“, заяви хърватското министерство в писмен отговор до агенция Бета по повод изгонването на хърватския дипломат.  Министерството оцени, че решението на Република Сърбия "представлява стъпка към влошаване на взаимните отношения, както и към по-нататъшно дестабилизиране на чувствителната регионална политическа обстановка във време, когато стабилността в Югоизточна Европа е от особено значение за цяла Европа“. Освен това бе изразена загриженост, че  прогонването на хърватския дипломат представлява допълнителен натиск върху служителите на хърватското посолство в Белград, който се проявява особено по време на предизборния период в Сърбия.

"В тази връзка изразяваме нашето съжаление, че очакваната ескалация на отношенията от страна на Република Сърбия в този момент беше реализирана с драстичното решение за експулсиране на дипломата“, заяви хърватското министерство.  Добавя се, че Министерството на външните и европейските работи на Хърватия си запазва правото да отговори на този ход "по време и по начин, който избере", предаде белградската агенция Бета. 

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС