София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СРОКЪТ НА ГЪРЦИЯ ИЗТЕЧЕ

ДЪРЖАВАТА МОЛИ ЗА ОТСРОЧКА В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

9 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Срокът на Гърция да заплати дължимите 1.6 милиарда евро но Международния валутен фонд изтече, часове след като министрите от еврозоната отказаха да удължат отсрочката. Все пак министрите ще дискутират молбата отправена в последната минута от Гърция, за нов 2 годишен срок на изплащане на кредита.

Гърция е първата развита държава, която не успява за изплати дълга си към Международния валутен фонд и сега официално се намира в несъстоятелност.
Това поставя страната пред възможността да се откаже от еврото и да се върне на предишната си фалута - драхмата.
Малко след 22:00 снощи, валутният фонд официално потвърди, че Гърция не е внесла дължимата сума.
Говорител съобщи, че фондът е получил молба от Атина за удължаване на срока, което предложение ще стигне до борда в най-кратък срок. С изтичането на срока, държавата вече няма достъп до милиардите от евро, които предлагаха от фондовете за помощ. Европейската централна банка също е замразила парите към гръцките банки. Кореспондент на ББС анализира, че това не е начинът, по който трябва да се решават, международни финансови дипломатически въпроси - с редица объркващи предложения, отправени в последната минута. Той описва положението на Гърция като пързаляне по тънък лед.
Държавата е отрязана от всякакво международно финансиране. Ако не може да изплати дълга си до Европейската Централна Банка на 20 юли, това може би ще е краят и страната ще изчерпа вариантите си за оставане е Европейския съюз. Части от новото предложение, което Гърците са отправили е за преструктуриране на огромния дълг, но някои от предложенията са неприемливи за други държави от зоната.
Припомняме, че гръцкия народ се готви за референдум във вторник, но се появиха спекулации от европейски официални лица, че правителството е дало индикации, че ако се стигне до споразумени през следващите няколко дни, вотът може да се отмени. Междувременно председателят на еврогрупата и холандски финансов министър Йерун Дейселблум по-рано е съобщил, че ще бъде лудост ако срокът за изплащането бъде удължен след вторник, само защото от Атина отказват да приемат европейските предложения. В обръщение след конференцията, той е заявил, че молбата на Гърция за нови 29.1 милиарда евро помощ ще бъдат обсъдени в телефонен разговор между министри от еврозоната в сряда. В същото време германският канцлер Ангела Меркел е изключила вероятността за нови преговори до референдумът в неделя, на който гърците ще трябва да решат дали искат да приемат офертите на кредиторите. Към настоящия момент гръцките банки все още са затворени. Въпреки това около 1,000 клона ще бъдат отворени днес, за да позволят на пенсионерите да изтеглят до 120 евро на седмица.
Във вторник вечерта хиляди проевропейски протестиращи се събраха пред парламента в Атина, за да искат положителен вот в неделя. Европейски лидери са предупредили, че отрицателния вот на референдума ще означава излизане на Гърция от еврозоната.
Само още три други държави са длъжници на Международния валутен фонд-Судан, Сомалия и Зимбабве. Помежду си те дължат общо 1.6 милиарда евро.