София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Станишев към фон дер Лайън: Протестиращите в България очакват техният глас да бъде чут. Призовавам Ви за действия

По време на речта на председателя на ЕК в ЕП

Станишев към фон дер Лайън: Протестиращите в България очакват техният глас да бъде чут. Призовавам Ви за действия

По време на речта на председателя на ЕК в ЕП

6 сЕвроком 5488


„Вече повече от два месеца хиляди български граждани протестират за тези европейски ценности, за които Вие говорите – за подотчетно правителство, за прозрачност, за демокрация. Те очакват техният глас да бъде чут в ЕС и да има реакция. Призовавам Ви за действия”. Това заяви лидерът на ПЕС и евродепутат от БСП Сергей Станишев по време на изслушването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на Съюза в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел.

Станишев акцентира върху обстановката в България и призова Комисията за категорична позиция в контекста на дебатите за върховенството на закона в ЕС, европейските ценности и необходимостта от защита на европейските средства от корупция, незачитане на правовата държава и свободата на медиите в страните-членки.

„Днес огромното мнозинство от европейците изпитват несигурност и тревога за своето бъдеще, за своите доходи, за своята работа. За да бъде чут Вашият призив за повече оптимизъм, са нужни действия. Чудесно е, че след първоначалния шок, в това число и с много активната роля на социалистите, Европейският съюз взе важни решения за икономическото възстановяване след пандемията. Най-важното и историческо от тях, разбира се, беше за издаването на общ европейски дълг, за да се осигурят ресурси за инвестиции, и за да могат хората и бизнесът да получат реална подкрепа. Сега жизненоважна е скоростта, с която това ще се реализира. Орязани бюджети за следващите години не са отговорът и пътят към глобално лидерство. Повечето от политиките, които са необходими за възстановяването на ЕС са предложени от социалистите от доста време. Те изискват прилагане, за да бъде Европа по-социална, по-справедлива, по-демократична", коментира още Станишев.