София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Стефан Цанев: Сами си избираме и диктаторите, и лъжците, и лицемерите, и крадците

Дори и смъртта не е успяла да обедини партиите в България, смята той
28 сПолитика 3523 Мирослав Митков

"Да се научим да се обичаме". Това послание за 2021-ва година отправи пред БНР писателят, поет и драматург Стефан Цанев. Той изрази оптимизъм годината да бъде по-добра от изтеклата и уточни, че ако бъде победена пандемията от Covid-19, това със сигурност ще направи 2021-ва позитивна.

Стефан Цанев изказа мнение, че българите вече не обичат себе си:

"Превръщаме се в народ, който мрази себе си. Другите народи се гордеят, че са финландци, германци, чехи. При нас изчезна тази гордост". 

По думите на поета дори и смъртта не е успяла да обедини партиите в България:

"Всяка партия е от един и същи народ - от българския народ, не може политическите противоречия да са толкова непоносими, както ни се разиграват пред очите. Това е много лошо и създава допълнителна тягостност в душите на хората. Това замерване с трупове, ако трябва да говорим с метафори, е нещо ужасно".

Той коментира, че всяка демокрация, която стигне до своята непоносимост, се изражда в диктатура:

"Много погледи са отправени натам. Има личности на нашата политическа сцена, които се надяват на президентска република, на единовластие - до пълното отстраняване на партиите. Това не е случайно, но е много опасно".

Писателят изрази надежда избирателите на предстоящите парламентарни и президентски избори да бъдат много внимателни, защото:

"Сами си избираме и диктаторите, и лъжците, и лицемерите, и крадците".