София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Стоян Кушлев: На Мартин Божанов-Нотариуса му отнехме 430 хил. лв. с първото му ЕГН

Според него смяната на ЕГН-то му е огромен пропуск и говори за корупция

34 сКрими 278 Иванина Игнатова

Комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност е отнела на Мартин Божанов-Нотариуса 430 хил. лв. за измами от 1996 г., тогава той е бил с първото си ЕГН. Това заяви пред БНТ проф. Стоян Кушлев, който създаде комисията и бе нейн първи председател. В продължение на три месеца, три екипа  преглеждали делата в периода от октомври до декември 2005 г. 

"Хората бяха отделили 30-40 дела, трябваше да видим какво имущество имат, не съм познавал Божанов, но едно от тези дела, които образувахме бе срещу него, мина през всички инстанции и съдът постанови да му се отнемат 430 хил.  лв. за измами - обясни проф. Кушлев. - Трябваше да се получат съобщения от всички банки дали притежава пари в тях, от всички служби дали има имоти. След нашата комисия, никой не го е безпокоил за нищо." Запитан как след това е получил документ, че не е бил обект на разследване, Кушлев допусна, че при тях разследването е проведено в момент, когато е бил с първото си ЕГН, защото е било за "нещо от 1996 г.".

Според Кушлев смяната на ЕГН-то му е огромен пропуск и говори за корупция. 

Запитан дали това не е човек, който си е сътрудничил със службите, професорът обясни, че е имало други "хора-клиенти на комисията", но някои служби са се опитвали да й влияят. 

На въпрос как магистрат може да ходи в частен клуб, той каза, че това е необяснимо.