София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стрелбата във Финландия: 12-годишен арестуван след смъртта на съученик

Други две деца бяха тежко ранени при инцидент в предградие на Хелзинки, описан от министъра като „ужасяващ“

11 дниКрими 5 Катерина Найденова

12-годишно дете загина, а други двама бяха тежко ранени при стрелба в училище във Финландия.

Заподозреният, негов съученик, е избягал след стрелбата, но по-късно е бил задържан, каза полицията. Той държеше лицензиран пистолет, собственост на близък роднина, и призна, че е извършил стрелбата в първоначално интервю, добавиха те.

Стрелбата е извършена във вторник сутринта в училище Виертола във Вантаа, предградие на столицата Хелзинки. Училището има около 800 ученици от първи до девети клас и персонал от 90 души, съобщават от местната община.

Полицията съобщи, че заподозреният и жертвите са на 12 години.

„Заедно смятахме, че като общество бихме се поучили от предишни стрелби в училище. Такъв ден не трябваше да се случва“, каза шефът на националната полиция Сепо Колехмайнен на пресконференция във Вантаа.

Финландският премиер Петери Орпо каза, че възрастта на жертвите и заподозрения прави трагедията "особено шокираща".

Той добави: „Бих искал да изразя своята съпричастност и съпричастност на правителството към семейството и близките на детето, което почина. Освен това две деца са тежко ранени. Нашите мисли са с жертвите, техните семейства, учениците и персонала на училището. Важно е те да получат цялата възможна подкрепа.”

Опитвайки се да успокои финландските деца, той каза: „Днес и през следващите дни имаме нужда от присъствие, грижа и утешителни ръце, думи на утеха. И наистина е важно това да се говори по-широко в домовете. Искам да кажа на финландските деца и млади ученици, че финландските власти и училищен персонал правят всичко възможно всеки ден, за да предотвратят подобно нещо."

Министърът на вътрешните работи на Финландия Мари Рантанен публикува в социалната мрежа X: „Денят започна по ужасяващ начин. Имаше инцидент със стрелба в училище Виертола във Вантаа. Мога само да си представя болката и безпокойството, които много семейства изпитват в момента. Заподозреният извършител е заловен."

Полицията каза, че е била уведомена за стрелбата малко след 9 часа сутринта местно време, след което предупредила минувачите да стоят на закрито и далеч от района и да не отварят вратите си за непознати.

Финландският телевизионен оператор Yle съобщи, че родителите в училището са казали, че заподозреният стрелец е бил ученик в шести клас там. Полицията в Източна Уусимаа е потърсена за коментар.

Катри Калске, заместник градски управител за образование и обучение на град Вантаа, каза, че е дълбоко шокирана от инцидента и не е имало предварително предупреждение, като каза на Yle: „Това дойде като голяма изненада за всички.“

Тя каза, че се надява стрелбата да подейства като сигнал за събуждане на обществото.
Предишни училищни стрелби във Финландия поставиха силен акцент върху политиката на страната относно оръжията. През 2007 г. Пека-Ерик Аувинен застреля и уби шестима ученици, училищна медицинска сестра и директора, след което се самоуби с пистолет в гимназия Йокела близо до Хелзинки.

През 2008 г. друг ученик, Мати Саари, откри огън в професионално училище в Каухайоки, в северозападна Финландия. Той уби девет студенти и един служител, преди да насочи пистолета срещу себе си.

Финландия затегна законодателството си за оръжие през 2010 г., като въведе изпит за правоспособност за всички кандидати за лиценз за огнестрелно оръжие. Възрастовата граница за кандидатите беше променена на 20 от 18.

Има повече от 1,5 милиона лицензирани огнестрелни оръжия и около 430 000 притежатели на лицензи в нацията от 5,6 милиона души, където ловът и стрелбата по мишени са популярни дейности.