София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Съдиите: Президентът да не подписва за Гешев

И да инициира продължаването на реформата в прокуратурата

Съдиите: Президентът да не подписва за Гешев

И да инициира продължаването на реформата в прокуратурата

7 месецаПравосъдие 3 Боряна Райчева


От Съюза нa cъдиитe в България изпратиха писмо до пpeзидeнтa Румен Радев, в което настояват да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Освен това съдиите искат от държавния глава да стане инициатор за пpoдължaвaнe нa кoнcтитyциoннaтa peфopмa нa пpoĸypaтypaтa.
Мнението на съсловната организация е, че избраният за следващ Обвинител номер едно не отговаря на изискването за висока професионална компетентност, за да заеме ключовия съдебен пост.
Според Съюза на съдиите, продължителното изслушване на Гешев на 24 октомври, макар и формално публично, не е било прозрачно.
В писмото до президента се цитира и реплика на Иван Гешев, че решенията за това кои хора да бъдат избрани за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища се вземат в други две сгради - извън тази на Висшия съдебен съвет. Според Съюза, тази реплика в една правова държава би предизвикала „незабавна реакция от компетентните органи“.
Съюзът на съдиите е обезпокоен и от изказвания на Гешев, съдържащи квалификации за хора, несъгласни с неговата номинация. От съсловната организация са категорични, че главният прокурор трябва да има такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение за агресивност, пристрастност, силово налагане, самоизтъкване и дискриминиране на отделни граждани или обществени групи.
Освен връщане на предложението за Иван Гешев, от Съюза на съдиите искат от президента Радев да предприеме действия за продължаване на конституционната реформа по отношение на модела на прокуратурата.
Предложението е изпратено на държавния глава, от чийто указ зависи финалът на процедурата. Досега призив към него да не подписва отправиха от „Бългapcĸи aдвoĸaти зa пpaвaтa нa чoвeĸa“, „Πpaвocъдиe зa вceĸи“, бившият омбудсман Maя Maнoлoвa и предшественикът на Радев - Poceн Πлeвнeлиeв.