София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Съветникът на Радев: Да оценим компетентността на Караянчева, ПНС накратко, не ПКП

Димитър Стоянова пита председателят на Народното събрание кога е направена промяна в ИК
1 мЕвроком 22899

Караянчева дала оценка за компетентността на президента и екипа му. Нека сега оценим компетентността на т. нар. председател на Народното събрание (ПНС за краткост, не ПКП):
- "въпреки неаргументирано определената дата за избори, ние (визира ГЕРБ) ще се съобразим с нея".
Добре беше г-жата да прочете Конституцията на Р България. Там изискване за аргументация при определяне датата за избори няма. Не се изискват и консултации. За справка чл.98 т.1 от КРБ.
- има предписания от европейските институции да не се извършват промени в Изборния кодекс няколко месеца преди избори, тъй като това подкопава доверието в изборния процес.
Така е, но тази препоръка е за ситуация когато няма извънредни обстоятелства. Сега сме в условия на пандемия и една голяма част от българските граждани няма да могат да гласуват. ПНС не споменава кои са тези институции (не ги знае). Няколко месеца - е това е некомпетентност!!!! 1,2 или 22? Колко месеца г-жо Караянчева? Според Европейския съд по правата на човека, според Венецианската комисия? Да попитам компетентната ПНС кога беше направена последната промяна в Изборния кодекс? На 8.10.2020г. Спазено ли е предписанието? Не е! Това е компетентност та дрънка! Тези предписания не важат за ГЕРБ и ОП когато промените, които пробутват, са в техен "интерес".
- пак според ПНС - "президентът ... изолира католическата и арменската общност"
Да напомня на ПНС, която е политическо лице, чл.13 ал. 4 от Конституцията - "верските убеждения не могат да се използват за политически цели". Жалко, че Караянчева нарушава Конституцията или не я познава. Все пак тя е запозната с неприетата (а може и непрочетена от нея)нова конституция. Президентът не е отнел на никого правото да гласува, Караянчева би следвало да помисли за онези над 2 млн. българи на които ГЕРБ и ОП суспендираха констиитуционното право за вот.
- Според ПНС президентът "изолира децата, които ще бъдат с родителите си във ваканция, кое ще ги накара да се върнат в своята избирателна секция, за да гласуват."
Децата не гласуват! Чл. 42. (1) от КРБ! Гражданите, навършили 18 години имат право на вот!
ПНС е компетентна! Ходете пеш!
 
Димитър Стоянов

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!