София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

СЗО: 33 СТРАНИ СА ОТКРИЛИ СЛУЧАИ НА ЗАРАЗА С ВИРУСА ЗИКА

РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ СА ОТ 2014 Г. НАСАМ
5 годиниЗдраве 26 Боряна Райчева

В 33 страни по света са регистрирани случаи на зараза с вируса Зика. Данните на Световната здравна организация са от 2014 година насам, предаде ТАСС.

Според организацията вирусът ще продължи да се разпространява в страните, в които живее приносителят на заразата – комарът от вида Едес египти. В Никарагуа са регистрирани 31 случая на заразени, а в американския щат Флорида заразените са 14 души.
Вчера бразилските власти съобщиха, че вирусът Зика е открит в проби от слюнка и урина, сега бразилските здравни власти предупреждават бременните жени да помислят два пъти, преди да целунат някого по устата, и призовават мъжете да използват презервативи, когато имат сексуални отношения с бременни партньорки, ако се намират в страните на заразата или ако са се завърнали оттам.
Производители на презервативи предлагат помощ на засегнатите от епидемията страни, предаде Ройтерс. Те са установили връзка със здравните власти на засегнатите държави, за да преценят какво съдействие да им окажат. Една от компаниите освен презервативи произвежда и хирургически ръкавици, като през 2014 година по време на епидемията от ебола в Африка предостави близо 1 млн. чифта ръкавици на здравните власти.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!