София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

ТАСС: Роскосмос планира да изпробва две нови ракети през 2020 г.

Прессекретарят на корпорацията коментира и мисията на SpaceX и NASA
пропускане

ТАСС: Роскосмос планира да изпробва две нови ракети през 2020 г.

Прессекретарят на корпорацията коментира и мисията на SpaceX и NASA

5 чТехнологии 1257 Ивана Иванова


Роскосмос планира през 2020 г. да изпробва две нови ракети. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на държавната корпорация Владимир Устименко, пише ТАСС.

"Още тази година ще тестваме две нови ракети, а през следващата година ще възобновим лунната си програма. Ще бъде интересно", написа Устименко на страницата си в Twitter в неделя, без да уточнява за какъв вид ракети говорим.

Ръководителят на пресслужбата също нарече "истерията", възникнала след успешното изстрелване на новия американски кораб Crew Dragon, която се проведе в събота, не много ясна. "Това, което се случи, трябваше да се случи отдавна. Сега, не само руснаците ще летят до МКС, но и американците. Е, чудесно!" подчерта той. 

Според Устименко е много важно да има поне две възможности да се лети до гарата, за да осигурят присъствието на екипажи от различни страни на борда на МКС. 

По-рано Дмитрий Рогозин, генерален директор на Роскосмос, заяви, че възобновяването на тестовете на тежката Angara-A5 е планирано за есента 2020 г. Според него през 2021 и 2022 г. държавната корпорация трябва да завърши тези тестове. 

Корабът Crew Dragon с двама членове на екипажа Дъглас Хърли и Робърт Бенкен беше изстрелян в орбита на ракетата Falcon 9 в 22:22 (българско време) от нос Канаверал (Флорида). Предишният опит за изстрелване, насрочен за 27 май, беше отменен малко преди старта поради неблагоприятни метеорологични условия. Докирането с МКС е насрочено за 31 май.