София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

The Telegraph: ЕС страда от Наполеоновия комплекс – и това има последици

Критика на изданието към Общността
2 мПолитика 245 Мирослав Митков

Наполеон използва тактиката на икономическа блокада срещу Великобритания, но тя не дава очаквания резултат и в крайна сметка води до крах на неговата коалиция и империя. Сега европейските лидери се опитат да приложат същата тактика спрямо Лондон, но единственото, което ще получат от нея е Наполеонов комплекс, пише британският вестник The Telegraph.

В онези дни, когато все още имаше противоречия за Брекзит, поддръжниците на излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността сравняваха този процес с големите събития от миналото: Испанската армада, Наполеоновите войни, дори със събитията от 1940 г., за което бяха критикувани. Още по-изненадващо, пише The Telegraph, е, че същото сравнение направи бившият френски посланик във Великобритания Силвия Берман. Според нея Брекзит е успял да обедини останалите 27 държави от ЕС и този процес е подобен на известната блокада на Наполеон, от която Англия толкова се е страхувала.

Според изданието тези думи заслужават внимание не само защото крият заплаха, но и защото свидетелстват за стремежите на европейските елити. На първо място, те се опитват да обърнат цялата европейска икономика срещу един противник. Освен това отново в същото време съществува концепцията, че Великобритания трябва да бъде обвинена за всички проблеми на Франция. Точно както някога Наполеон бе заявил, че „всичките ми войни идват от Англия“.

Блокадата, която Наполеон наложи, трябваше да унищожи Великобритания икономически, тъй като се провали в опита си да унищожи страната политически. Европа беше най-големият пазар за Лондон. И днес французите изглежда имат същите намерения. Те се опитват да установят максимални бариери пред търговията през Ламанша, опитвайки се да ударят най-слабото място на Обединеното кралство - проблемът със Северна Ирландия.

Съществува и друг паралел с Наполеон, отбелязва британският вестник. Когато Франция и Великобритания подписват Амиенския договор през 1802 г., британците разчитат на по-нататъшни мерки за нормализиране на отношенията. Но французите поискаха от англичаните да се съобразят с всяка буква от договора, докато самите те се подготвяха за нова война.

Ако настоящите дипломати се стремят към същия сценарий, тогава изданието ги съветва да си спомнят за историята. Действията на Наполеон доведоха до факта, че всички започнаха да нарушават правилата. Дори предвид ниското ниво на логистично развитие, британските стоки бяха контрабандно изнасяни на континента. Някои от съюзниците на Наполеон отказаха да подкрепят политиката му. Хората се разбунтуваха срещу икономически разходи, срещу собствените си политици. И голямата империя в крайна сметка се срина.

Дали Европа ще позволи нейните интереси да бъдат подчинени на идеологическите възгледи на Франция, или европейският бизнес осъзнава, че Брекзит е свършен факт и сега е необходимо да се градят взаимно изгодни интереси? Подобно на Наполеон, сегашното френско правителство иска да се възползва от парижкия финансов сектор, като извади бизнеса от Лондон, дори ако това ще доведе до загуби за останалите европейски страни.

Заедно с паралелите обаче е лесно да се види разликата в ситуацията. Наполеон е човек с неоспорима сила и проницателност. А лидерите на ЕС всеки ден доказват, че не са такива.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!