София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тройни заплати за медици в райони с недостиг на персонал (ВИДЕО)

Премиерът Борисов и здравният министър посетиха Пазарджик
пропускане
6 чПолитика 431 Златина Петкова

Министерството на здравеопазването разработва голяма програма, която да осигури медицинските кадри навсякъде в страната, където има недостиг. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който е заедно с премиера посети днес  Пазарджик.

Заедно с кмета Тодор Попов те посетиха стария учителски институт, който ще бъде реновиран за около 1 млн. лева. Беше съобщено, че в областта имало много желаещи девойки, които  искат да станат медицински сестри.

В общежитието ще се извършва изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, които ще се учат там от следващата година, стана ясно от думите на Ангелов.

Там могат да се настанят 100 медицински сестри -  сестри, които работят в болницата, след като са завършили и им се осигурява място за живеене, на тези, които са последен курс на обучение.

Здравният министър разкри още, че се готви програма за обезпечаването на медицински кадри, там където има недостиг.  "Водят се разговори с общините, като те трябва да дадат информация за наличните общински жилища, които могат да бъдат предоставени на медицински специалисти. Съответно директорите на болници по места ще назначат нужните медици, ще субсидираме общините с допълнителни средства. Общината пък ще дава допълнително стимул към заплатата им и държавата на свой ред също. Така ще се получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят в районите с недостиг", заключи Ангелов.