София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ЦИК: Само 18 формации са подали документи за изборите ден преди крайния срок

Последни останаха двете най-големи парламентарни сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които явно ще оставят това за последния ден

18 дниПолитика 13 Васил Василев

Само 10 партии и осем коалиции са подали документи за участие в изборите. Всички те са изявили желание да участват и в двата вида избори - парламентарни и европейски.

Това стана ясно по време на редовния брифинг на ЦИК, в който участва заместник-председателката на комисията Росица Матева. По-рано днес в ЦИК се регистрираха от БСП, а час по-късно и Ваня Григорова и Мая Манолова заедно. Вчера документите си подадоха и "Има такъв народ" и ДПС, а в петък - и "Възраждане". Така последни останаха двете най-големи парламентарни сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които явно ще оставят това за последния ден. Срокът за подаване на документи изтича в 17,00 часа утре.

Секциите в чужбина ще са 776, разпределени в 60 държави, като най-много са в Турция - 136, и Великобритания - 131.Вече е актива и рубриката "Въпроси и отговори" на сайта на комисията, така че избирателите могат да изпращат там своите допитвания.
От 10,00 часа днес е отворена опцията на сайта на ЦИК за подаване на заявления за гласуване в чужбина. За тези четири часа вече са били получени 150 заявления. Срокът за подаване на документи е 13 май. Вече е актива и рубриката "Въпроси и отговори" на сайта на комисията, така че избирателите могат да изпращат там своите допитвания.