София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

ЦИК СЪОБЩИ: При необходимост – връщат хартиените бюлетини

Тези, които са на почивка, ще имат възможност да гласуват, ако се регистрират
15 сПолитика 541

За всяка секция в страната, в която е предвидено машинно гласуване, ще има отпечатани 100% брой хартиени бюлетини, съответстващи на броя избиратели от тази секция. И ако има някакви непредвидени обстоятелства, при които се налага спиране на машинното гласуване, ще се продължи с хартиени бюлетини, гарантира заместник-председателят на ЦИК Росица Матева пред БНТ.

Възможността да се гласува, ако си на почивка, е само, когато е регистриран на настоящ адрес и в този смисъл изпратихме запитване до регионалния министър. Тези, които са на почивка в чужбина могат да гласуват в секция, която е разкрита там и няма нужда от подаване на заявление или от вписване в списъка, гарантира още Матева.  

Тя посочи, че в страната има възможност по Закона за гражданската регистрация да се регистрират временните настоящи адреси, като изискването е на всеки 30 дни, ако пребивава повече от 30 дни на едно място, тогава да заяви промяна в настоящ адрес. Но има такава възможност за регистрация на настоящ адрес в хотели, мотели и други почивни места.

"Все още има достатъчно време тези избиратели, които са запазили почивка, съвпадаща с деня на изборите, да заявят регистрация на временен настоящ адрес в мястото, в което ще почиват - в хотела или в почивната станция. Но има процедури, които да се спазят и е хубаво регионалният министър да каже какви документи трябва да се представят евентуално от хотелите, от почивните домове”.

ЦИК има нужда от повече техническа помощ за изработване на документацията за възлагане на обществени поръчки и са поставили въпроси, свързани със сигурността. Получили са писмо днес от ДАНС, че ще съдействат, посочи още Матева.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!