София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Цветозар Томов: Страхът ще определи избирателната активност

"Ще произведем избори в обстановка на страх и на нарастващо недоверие към властта"
14 сПолитика 317 Мирослав Митков

Ще произведем избори в обстановка на страх и на нарастващо недоверие към властта едновременно. Страхът може да повлияе на избирателната активност и да я смъкне рязко надолу, а недоверието към властта може да действа в обратна посока, тоест да мобилизира някакви хора да гласуват наказателно срещу сега управляващите. А какъв точно баланс ще се получи в денят на изборите ще разберем чак когато дойде този ден.

Предизборната кампания до момента протича вяло и странно.

Това каза в коментар за БГНЕС социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

„Очевидно тя протича под знака на пандемията за разлика от предизборните кампании, на които сме свикнали. Твърде малко са случаите когато кандидатите общуват пряко с избирателите по-малко отколкото в други кампании”, каза той.

„Вяла е защото са по-малко обществените събирания, свързани с кампанията, а е странна, защото нараства силно значението на социалните мрежи и медиите”, посочи Томов.

Той добави, че това не е изненада, защото в повечето страни, в които се провеждат кампании по време на пандемия, имаше такива тенденции. „Но това, което не знаем, е какъв ще бъде резултатът от така протичащата кампания – доколко и как това ще се отрази на начина, по който хората ще гласуват в изборния ден”, анализира той.

Според Цветозар Томов е по-логично да очакваме ниска избирателна активност.

„Ситуацията в България е необичайна в още едно отношение. Ние вървим към най-тежкия пик на тази пандемия от една година насам точно около датата на изборите.

В страната нараства броят на заразените, на хоспитализираните, на карантинираните, нараства и напрежението на тема COVID-19, а в същото време ваксинирането буксува на място, ние сме на последно място в Европа в това отношение“, заяви социологът. ,

Това може да породи различен тип емоционални реакции сред избирателите.

„Ще има много засегнати хора, защото с наближаването на изборите нараства и смъртността, която по началото се движи 2-3 седмици след пика на заболяванията, и е много трудно да се предвиди как и доколко това ще измени тази картина, която в момента можем да регистрираме чрез социологически проучвания.

Значи ще произведем избори в обстановка на страх и на нарастващо недоверие към властта едновременно“, заяви Томов и добави: „Страхът може да повлияе на избирателната активност и да я смъкне рязко надолу, а недоверието към властта може да действа в обратна посока, тоест да мобилизира някакви хора да гласуват наказателно срещу сега управляващите. А какъв точно баланс ще се получи в денят на изборите ще разберем чак когато дойде този ден”, подчерта социологът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!