София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Турски поток“: Няма пари

„Газпром“ има проблем с финансирането
пропускане

„Турски поток“: Няма пари

„Газпром“ има проблем с финансирането

2 годиниИкономика 13 Боряна Райчева


„Газпром“ изпитва трудности с осигуряването на външно финансиране на „Турски поток“, а самият проект вероятно ще се оскъпи и вместо планираните 6 милиарда евро вероятно ще струва около 7, пишат руски медии.

Според Андрей Круглов, един от шефовете в руската компания, който представя проекта пред инвеститори в Лондон, първаночално се е смятало, че „Турски поток“ ще излезе около 6 милиарда евро, но според новите оценки ще поскъпне с около милиард.

Същевременно „Газпром“ изпитва трудности да убеди банките да финансират газопровода, тъй като няма гаранция, че ще може да реализира планираните количества, тъй като все още няма договори с европейските консуматори, както и няма договорености, че ЕС ще разреши дистрибуцията на собствената си територия.

В представянето на "Турски поток" се казва, че ще заработи догодина с капацитет от 31.5 млрд куб. м, но страните от Югоизточна и Централна Европа трябва да искат горивото и ЕС да даде писмени гаранции и изгради насрещна инфраструктура, а такива и до днес няма.

Според руските анализи „Газпром“ може да финансира проекта изцяло със собствени средства, но компанията има да погасява в кратки срокове около 20 милиарда предишни заеми, а собстквените ресурси са ангажирани в изграждането на „Северен поток 2“ и газопровода до Китай.

Допълнителен проблем са санкцииите, което може да доведе до забавяне на проекта или дори до неговия провал, пишат още руските медии.