София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

УЧЕНИ В МАСАЧУЗЕТС: Ваксината срещу COVID под формата на спрей ще е много по-ефективна

Това може да помогне за пренасяне на ваксината през лигавични бариери
1 мЗдраве 897

Доставката на ваксини директно в белите дробове може да засили имунния отговор на респираторни инфекции или рак на белия дроб, установява проучване на Масачузетския технологичен институт (МТИ).
 
БАН: Българската ваксина ще може да се използва и под формата на спрей, съхранява се при 4 °C

Много вируси заразяват чрез лигавични повърхности, като лигавицата на дихателните пътища. Сега изследователите от МТИ са разработили стратегия за ваксинация, която може да създаде армия от Т-клетки, които са готови и чакат на тези повърхности, предлагайки по-бърз имунен отговор срещу вирусни нашественици.

Изследователите показаха, че те могат да предизвикат силен Т-клетъчен отговор в белите дробове на мишки, като им дадат ваксина, модифицирана да се свързва с естествено присъстващ протеин в слузта. Това може да помогне за пренасяне на ваксината през лигавични бариери, като лигавицата на белите дробове.

„В тази статия ние специално се фокусирахме върху отговорите на Т-клетките, които биха били полезни срещу вируси или рак и нашата идея беше да използваме този протеин, албумин, като вид троянски кон, за да прекараме ваксината през лигавичната бариера“, казва Дарел Ървайн, старши автор на изследването, който е професор на Андервуд-Прескот с назначения в катедрите по биологично инженерство и материалознание и инженерство; асоцииран директор на Института за интегративно изследване на рака на Кох от MIT; и член на Института Рагон от MGH, MIT и Харвард.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!