София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Управителят на НЗОК: Касата не може да бъде източвана, има си правила

„За закупуване на бързи антигенни тестове са отделени 15 милиона"
1 мЕвроком 318

Много хора смятат, че Касата се източва. Касата не може да бъде източвана, защото тя има твърди правила. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред Би Ти Ви във връзка с последните поправки в Закона за обществените поръчки, чрез които частните болници не са задължени да правят обществени поръчки за лекарства или друг тип медикаменти.

„Това специално е решение на Парламента и политиците за обществените поръчки, но ние имаме защитен механизъм. Този механизъм казва, че Касата закупува тази услуга, това лекарство, това медицинско изделие на най-ниската цена – или по централизираната процедура, или получена по другите договаряния. Не може да бъде закупувано по-високо от определените цени от позитивния лекарствен списък“, каза още той.

Петко Салчев посочи, че отговорност на Здравната каса е да подпомага в такъв кризисен момент цялата здравна система.

Относно парите, отделени за антигенни тестове той обясни:

„За закупуване на бързи антигенни тестове са отделени 15 милиона, които ще бъдат безплатни за пациенти и ще бъдат дадени на лаборатории. Държавата плаща антигенните тестове, защото не може да има двойно плащане. Държавата е решила , че ще ги плаща, за да може да осигури по-бързо диагностициране на пациентите“.