София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Чехия за пореден път заливат с боя съветски паметник

''Ако руското посолство толкова държи на него, да си го вземе''

В Чехия за пореден път заливат с боя съветски паметник

''Ако руското посолство толкова държи на него, да си го вземе''

9 месецаПолитика 2 Боряна Райчева


Паметник на руски маршал за пореден път разбуни духовете в чешката столица Прага.

Тази нощ монументът на съветския маршал Иван Конев в Шести район е станал обект на нападение.

Само преди броени дни статуята отново осъмна с червена боя, а в основата й е изписано: „Не на кървавия маршал! Няма да забравим!“ Протестната акция е свързана с 51-годишнината от нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия.

След като паметникът беше залят с червена боя, кметът на Шести район в Прага Ондрей Колар заяви, че този път няма да го чистят. "В крайна сметка червен означава красив на руски", отбеляза кметът. Той заяви още, че статуята ще остане така, докато посолството на Русия не започне да се държи конструктивно и поднови разговорите за преместване на паметника.

Монументът е открита по време на отбелязването на Деня на победата на 9 май 1980 г. - в чест на Конев като командващ войските на Червената армия, които освобождават Прага от нацистите през последните дни на Втората световна война. Съветският маршал обаче е и водеща фигура при подготовката на нахлуването в Чехословакия през 1968 г.

Руското посолство заклейми като"варварски" акт надписа "Не на кървавия маршал! Няма да забравим" и заливането на паметника с боя и изпрати протестна нота до чешкото външно министерство.