София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Колумбия ФАРК пак се хващат за оръжие

Наркомафията има чадър от Николас Мадуро, опонира президентът Иван Дуке

В Колумбия ФАРК пак се хващат за оръжие

Наркомафията има чадър от Николас Мадуро, опонира президентът Иван Дуке

9 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


След три години премиерие с Богота, бунтовническите Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) пак се хващат за оръжия, информира Euronews.

Договорът между властите и ФАРК е подписан през 2016 г. след 50 години гражданска война, като бунтовническата организация бе преобжразувана в политическа формация.

Двамата бивши бойни командири на ФАРК Иван Маркес и Хесус Сантрич записаха видеопослание, в което обвиняват държавата за „предадените принципи“ на мирното споразумение от 2016 г. „Трябва да се хванем отново за оръжия“, обявиха те.

Президентът Иван Дуке нареди на Главната прокуратура да издаде заповеди за арест на двамата лидери на ФАРК. „Колумбия няма да търпи никакви заплахи от страна на наркомафията“, заяви колумбийският лидер.

Той ги обвини в подкрепата на режима на отстранения президент на Венецуела. „Тези заплахи идват от банда наркотерористи, които имат чадър от диктатора Николас Мадуро“, заяви Иван Дуке.

Обръщението на бившите лидери на бойното крило на ФАРК разкритикува и председателят на едноименната политическа партия Родриго Лондоньо, по-известен под псевдонима Тимошенко. Според него по-голямата част от привържениците на ФАРК ще „поддържа мирния процес“.

„Да кажа честно, срам ни е. Моля за прошка пред колумбийския народ, пред световната общност, пред Куба и Норвегия, които ни помогнаха за мирния процес“, каза Лондондьо.

Според него оптимистичното послание на ФАРК е, че „болшинството е тук и истината е на наша страна“.