София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

В София започват проверки за спазването на противоепидемичните мерки

От ресторантьорския бранш обявиха, че отказват да спазват новите ограничителни мерки

1 мОбщество 455 Николай Трифонов

„Тази нощ започват проверки в заведенията за спазване на новите COVID мерки в София. Имаме уверение, че от СДВР са готови да съдействат, но и там има много болни и едва ли можем да покрием целия район." Това каза областният управител на София Иван Кючуков. 

Припомняме, че от полунощ в София влизат в сила нови противоепидемични мерки. Ограничава се до 50% капацитетът, работната площ, броят лица в обектите и заведенията за хранене и развлечения, като се запазва изискването за зелен сертификат. Работното време също ще бъде ограничено - до 22:00 часа.

"Така че това означава, че те трябва да са затворили в 00 ч. и ако при проверки се установи, че това не е така, ще има санкции", добави той.

Преди дни от ресторантьорския бранш обявиха, че отказват да спазват новите ограничителни мерки, докато не не започнат да важат за всички. 

В същото време днес депутати влизаха в Народното събрание само с картата си за народни представители, без да покажат зелен сертификат или резултат от отрицателен тест, въпреки че от 24 януари представянето на такъв е задължителен за влизане във всички сгради на НС. Стана ясно, че НСО няма право и задължение да проверява народните представители дали имат такъв, както и да ги спира, ако нямат.
 
Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че не предвиждат глоби за нарушителите и ще се разчита на добросъвестността и на моралната отговорност на народните представители.