София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Ваксината на "Пфайзер" е ефективна срещу COVID-19 в продължение на 6 месеца

Според производителя медикаментът предпазва от африканския щам
1 мЗдраве 2061

Компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха в четвъртък, че последно проучване показва, че тяхната ваксина срещу Covid-19 е "високоефективна" поне за шест месеца.

Pfizer Inc. и германският ѝ партньор BioNTech представиха резултати от последно проучване, които показват, че шест месеца след поставяне на втората доза на тяхната ваксина срещу коронавируса - BNT162b2 се потвърждава нейната висока ефективност и липса на сериозни опасения за безопасността.

Компаниите заявиха, че анализ на 927 потвърдени симптоматични случая на Covid-19 показва, че ваксината има 91,3% ефективност срещу заболяването, измерена от седем дни до шест месеца след втората доза.

Те също така посочиха, че ефикасността на ваксината за предотвратяване на тежки Covid заболявания е 100%, според дефиницията за критични случаи на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), и 95,3% - според интерпретацията на Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Pfizer и BioNTech добавиха, че не са наблюдавали никакви "сериозни опасения, свързани с безопасността на ваксината".

Ваксината също така се оказа 100% ефективна за предотвратяване на случаи на Covid-19, когато тя се използва срещу т.нар. южноафриканския вариант, който е по-заразен от оригиналния коронавирус.

Експертите по света се притесняват, че новите варианти могат да се окажат по-устойчиви на ваксините, спечелили разрешение за спешна употреба от регулаторните лекарствени органи.

Pfizer и BioNTech заявиха, че сега са оценили безопасността на ваксините при повече от 44 000 участници на възраст 16 и повече години, като повече от 12 000 ваксинирани участници са имали поне шестмесечно проследяване след втората доза.

"Тези данни потвърждават благоприятния профил на ефикасност и безопасност на нашата ваксина и ни позиционират да подадем заявление за лиценз за биологични продукти до FDA на САЩ“, заяви главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!