София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Валери Симеонов: Знам кой е оставкаджията на България

Мога да си построя и крематориум, и екарисаж

Валери Симеонов: Знам кой е оставкаджията на България

Мога да си построя и крематориум, и екарисаж

1 годинаПолитика 43 Боряна Райчева


В студиото на Би Ти Ви, преди да се стигне до изригването на Валери Симеонов, че ще съди телевизията заради репортажа на нейния служител Петър Нанев, бившият вицепремиер обясни с документи какви са отношенията му със строителния предприемач Мартин Дяков и как неговата фирма СКАТ е закупила парцела за строеж на жилищната кооперация от община Бургас.

Симеонов каза и нещо много симптоматично: че самият той е поискал от кмета на Бургас теренът, върху който се намира сградата на телевизия СКАТ, да бъде продаден тройно по-скъпо от цената 200 евро на квадратен метър, за да "остане чист", купувайки я за 930 евро на квадратен метър.

В началото на разговора той увери, че е искал да има "политическо влияние", но къв финала отрече в тази намеса за завишаването на продажната цена да прозира политическо влияние. Както и зад строежа на храма "Свети Георги Победоносец" в Бургас, дело на същата фирма "Евробилдинг инженеринг" на Мартин Дяков, с която лидерът на НФСБ работел по собствените му думи от 7-8 години. 

Симеонов обяви, че ще съди Би Ти Ви за репортажа на Нанев, за който заяви, че бил "с определени внушения".

Нямало нищо вярно и в това, че прокуратурата е започнала проверка за тази сделка, но той щял да открие автора на сигнала до прокуратурата и да го съди за клеветническите му твърдения. 

"Да, загубих един милион, но придобих политическо влияние", призна бившият вицепремиер, когато водещият го попита къде е икономическата логика да вземеш на кредит един милион, а след това - да го вложиш без никаква печалба.

Самият Симеонов подчерта на няколко пъти, че жилищата от билдинга, построен от фирмата на Мартин Дяков върху парцела на телевизия СКАТ, на която е бил управител, не са продадени, както се твърди в репортажа на Петър Нанев. 

Той не виждал нищо незаконно в тази сделка, тъй като СКАТ е била съсобственик заедно с община Бургас на терена, в който е била разположена сградата на телевизията, а билдингът, построен от "Евробилдинг инженеринг", е трябвало по първоначален план да се превърне в централа на телевизията. Това не се случва, но причините така и не бяха обяснени от лидера на НФСБ. 

"Ако искам ще построя на този терен и крематориум", заяви Симеонов, а когато водещият се намеси  с уточнението, че едва ли това ще му бъде разрешено в центъра на града, той се поправи, като каза: "Е, добре, екарисаж". 

На питането на водещия дали се вижда с премиера, Валери Симеонов отговори, че не, защото " няма коалиционен съвет от 3-4 месеца". Но в НС се виждали и разговаряли там.

Дали е огорчен, че е бил принуден да подаде оставкa? 

Симеонов отговори, че не изпитвал огорчение, а и върху него никой не е оказвал натиск, но той сам решил "да не тежи като воденичен камък на българското правителство". 

"В България има един оставкаджия и вие знаете кой е той", заяви още бившият вицепремиер. 

На настойчивите опити на водещия да каже името му, Валери Симеонов отговаряше еднотипно; "Знаете го, той е само един", "досещате се кой може да бъде", но отказа да го назове и дори отсече, че "няма да го измъкнете от устата ми".

Половин минута по-късно той спомена премиера Бойко Борисов - обаче в друг контекст.