София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Васил Велев обяви как цените на тока ще паднат единствено с едно решение на КЕВР (ВИДЕО)

Според него проблемът е в сбъракния модел

Причината за състоянието у нас е сбърканият модел в Европа и цената на газа. От 200 долара стана 1200 стана цената на газа. Това заяви в предаването „ЕвроДикоФ“ на Телевизия Евроком председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той коментира, че цената на по-скъпия газ не би трявбало да има серизен ефект, тъй като едва 7% от българската енергетика ползва природен газ.

„В момента ние печелим от Американските централи, въпреки, че там е писано и надписано. Има огромно изземване на паричен ресурс от икономиката и социалната сфера, които са на този пазар“, добави Велев.

„Независимо от цената на продавача – той може да каже 100, вторият казва 200, третият казва 300, но накрая всички продават по цената, който продава на най-високо. Това не е пазар. В Америка цената е 50 долара, а в Европа – 200. Тези пари отиват в АЕЦ „Козлодуй“, отиват в НЕК, във Фонда за сигурност, отиват и в бюджета.“, допълни той.

Според Велев пазарът може да се манипулира, предлагайки по-висока цена без значение колко струва производството.

Друг проблем, който открои председателят на АИКБ, е свързаността на България към европейския пазар, като страната ни не може да бъде откъсната. Ако се наруши европейското законодателство ще има санкции, коментира той.

Въпреки това има решение на проблема с цените, категоричен бе Велев:

„Има една константна „задължение към обществото“, която в момента е 7 лева и се добавя към сметките, определена от КЕВР. Тя може да стане отрицателно, примерно -150 лева. Може по този начин да намалява сметката за тока, като средствата ще дойдат от там, където в момента отиват“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!